perjantai 19. joulukuuta 2008

Koulujuttuja

Irenen koulussa opetuksessa edetään monessa aineessa teemoittain. Tämän syksyn (tai siis täällä kevään) teemana on ollut ensin ihminen ja yksilö, mikä tekee minusta minut ja miten ihmiskeho toimii. Siitä edettiin tauteihin ja sairauksiin, jota käsiteltiin monella tasolla:

Historiassa opiskeltiin keskiaikaa, Mustaa Surmaa ja muita epidemioita sekä niiden leviämiseen liittyviä olosuhteita ja uskomuksia. Luonnontieteissä käsiteltiin ihmisen kehon tapaa puolustautua taudeilta, sekä tehtiin bakteeriviljelmiä ja tutkittiin niitä mikroskoopeilla. Kuulemma moni oppilas alkoi pestä kätensä huolellisemmin sen jälkeen kun oli otettu bakteerinäytteitä ovenkahvoista ja vessoista...

Erilaisista Etelä-Afrikassa toimivista järjestöistä kutsuttiin asiantuntijoita kouluun vierailemaan ja kertomaan nykyaikaisesta työstä Afrikassa vaivana olevien sairauksien torjumiseksi.

Oppilaat tekivät ryhmätyöt eri taudeista ja eri aineissa esiin tulleista asioista, ja niiden esittämistä kutsuttiin myös vanhemmat katsomaan.

Irene vastasi ryhmänsä työn kuvittamisesta. Heidän aiheenaan oli tuberkuloosi. Ryhmätöistä tehtiin hienojen seinäjulisteiden lisäksi myös valistusmonisteet joita jaettiin vanhemmillekin.

Kristiina oli näiden ryhmätöiden aikaan Ranskassa, mutta onneksi pääsi sentään lukukauden päätösjuhlaan.

Tämän juhlan teemana oli kansainvälisyys, sekä oppilaat että paikalle kutsutut vanhemmat pukeutuivat jotenkin omaan maahansa liittyen. Meillä oli Suomi-t-paidat. Oppilaat ryhmittäytyivät maanosittain: Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka, Eurooppa, Afrikka ja Aasia olivat edustettuina. Jokainen maa huikkasi oman tervehdyksensä vuorollaan, Irene ja Adam kajauttivat reippaasti suomeksi: "Päivää Suomesta!"


Eri luokat esittivät laulu-, tanssi- ja soittonumeroita. Toppuluokkalaisten tomera tanssiesitys taisi olla päivän voittaja, mutta myös 4, 5 ja 6-luokkalaisten laulu "All you need is love" oli hieno. Pappadapada!Musiikinopettaja Haji säesti kitaralla lauluja.

Irene yritti jostain syystä väistellä kameraa, mutta saatiinpas kuva! Vieressä Eurooppa-joukkueessa Nicki.

Osana juhlaa kaikki veivät jotain oman maansa ruokaa tarjolle, ja tuloksena oli loistava picnic-buffetti. Ruoka nautittiin pihanurmella istuskellen. Me vietiin suomalaista ruisleipää, hyvin tekivät kauppansa nekin, mutta aasialaisten ruoat taisivat olla meille jännittävimpiä. Kivaa oli.

Ei kommentteja: