torstai 25. joulukuuta 2008

Jouluvalmisteluja

Suomalaise(hko)n joulun viettäminen ulkomailla vaatii varmaan aina vähän virittelyä. Pohdimme yhdessä mitkä elementit meille tekevät joulun ja mistä voidaan tinkiä.

Piparit todettiin olennaisiksi, joulutortut taas ei. Mummi oli tuonut mukanaan piparitaikinan ohjeen ja pienten piparkakkutalojen kaavat. Enpä ole ennen tehnyt piparitaikinaa itse, mutta kolmen sukupolven naisten voimin onnistuttiin hyvin. Yksi puuhaarukka meni poikki alustuksen kevytbetoni-vaiheessa, mutta lopputulos oli ihan oikeanlainen ja taikina kauliintuikin hyvin vietettyään yön jääkaapissa.Ensin se oli kyllä niin kovaa että hirvitti...

Viiden piparkakkutalon kylä koristeltiin karkeilla melko villin näköisiksi, ja nuorin pääkokki on vartioinut niitä siitä saakka haukan lailla. Pappa ei ole uskaltanut koskea vaikka mieli on tehnyt.

Laatikoiden väkrääminen jätettiin suosiolla väliin, jotenkin täällä kuumassa ne eivät tuntuneet kovin houkutteleviltakaan. Lohta löytyi ja Pappa graavasi, nam. Joulusinappi ja lohen sinappikastike onnistuivat hyvin. Myös rosollista tuli oikein hyvää.

Kinkun hankkiminen jätettiin aika viime tinkaan kun näytti että niitä löytyy, mutta lopulta ei sitten ihan suomalaismallista löytynyt. Kinkku oli kevyesti savustettu, mutta ei häiritsevän paljon ja sinapin kanssa maistui hyvältä sekin.

Lähi-Sparissa oli suomalaisia Vaasan hapankorppuja! Saksalaista sillin tapaista säilykettäkin löytyi, ja tietysti keitettiin perunoita. Salaatissa ollut tuore mango ei ehkä ollut ihan perinteistä suomalaista jouluruokaa, mutta hyvää oli sekin.

Ateria syötiin terassilla kynttilöiden ja jouluvalojen tuikkeessa kun ilta oli jo vähän pimentynyt. Kyllä se ihan joululta tuntui.

Kuvien lisääminen on taas tällä hetkellä vähän vaikeaa kun yhteys vaihtelee hitaasta nopeaan... heti tilanteen salliessa laitamme viralliset tonttukuvat blogiin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terve Krisse, Pepe ja Irene!
Kiva lukea teidän kokemuksistanne tämän blogin välityksellä.
Onnellista Uutta Vuotta teille kaikille!
Terv. Seija ja Reijo

Kristiina kirjoitti...

Kiitos terveisistä ja mukavaa uutta vuotta sinnekin! Toivottavasti nähdään kesällä.