perjantai 24. huhtikuuta 2009

Vaalit ja syksy

Syksy on selvästi saapunut, ensimmäiset pipot on jo nähty vaikka päivälämpötila onkin yli 20 astetta. Öisin laskee kyllä jo alle 10 asteen ja kotona sisällä alkaa selvästi olla koleaa ja kostean tuntuista. Makuuhuoneisiin on hankittu lämmityslaitteet, mutta muuten on vaan alistuttava siihen että lähikuukausina saa olla kotona sisällä villapaita päällä.

Keskiviikkona 22.4. oli Election Day eli vaalit, ja päivä oli julistettu kansalliseksi vapaapäiväksi. Irene oli tosin koulussa, kun amerikkalainen koulu ei aina noudata täkäläisiä vapaapäiviä, ja minä tein kirjoitustöitä kotona.

Näyttää siltä että valtapuolue ANC saa tavoittelemansa 2/3 enemmistön valtakunnallisesti, mikä tarkoittaa sitä, että halutessaan ANC voi muuttaa perustuslakia ilman muiden puolueiden suostumusta. Näin pohjoismaiselta kantilta katsottuna täkäläinen politiikka on jännittävää. ANC:n puheenjohtaja ja näin ollen vaalivoiton jälkeen tuleva presidentti Jacob Zuma (presidentinvaaleja ei erikseen ole vaan parlamentti valitsee presidentin) on ollut osallisena lahjussyytteissä, ja oikeudenkäynneissä, hänellä on 3-4 virallista vaimoa ja 10-18 lasta. Täkäläisten mielestä on lähinnä hupaista kun kertoo että Anneli Jäätteenmäki Suomessa joutui eroamaan pääministerin paikalta kun jäi valehtelusta kiinni.

Mielenkiintoista nähdä muuttuuko nyt mikään. Ei välttämättä, vaikka Zuma onkin monella tavalla erityyppinen poliitikko kuin edeltäjänsä, ANC:n politiikka jatkuu varmaankin aika samanlaisena. Toivoa voi että joihinkin asioihin tartuttaisiin entistä paremmin, esimerkiksi rikollisuus huolestuttaa kaikkia eteläafrikkalaisia.

4 kommenttia:

Milona kirjoitti...

täällä puolestaan päivisin päästään jo siihen 10asteeseen. Lumen rippeitä näkyy enää siellä täällä ja leskenlehdet kukoistavat :)

Toivottavasti siellä politiikassa ihmisyys voittaa eikä ahneus. Jos se nyt voi politiikassa koskaan missään voittaa...? Mutta ainakin parempaan suuntaan. Onhan siellä varmaan viime vuosikymmeninä kuitenkin aika paljon jo menty eteenpäin, vai?

Kristiina kirjoitti...

Riippuu keneltä kysyy onko menty eteenpäin ja kuinka paljon... joiltain osin on, mutta suuri köyhä enemmistö ei kaikilta osin ole paljonkaan paremmassa asemassa kuin ennenkään. Paljon on tehty, vielä enemmän on tehtävää.

Milona kirjoitti...

täälläkin sunnuntaina uutisoitiin niistä vaaleista. Juhlivaa mustaa väestöä näytettiin. Mutta puolue ei saanut sitä 2/3 osa enemmistöä.
Mikä siellä mieliala ihmisillä vaalien jälkeen?

Kristiina kirjoitti...

Arki jatkuu kuten ennenkin. Nyt odotetaan mielenkiinnolla ministerien ja osavaltioiden johtajien nimityksiä. Ei ihmeellisempää.