maanantai 7. marraskuuta 2011

Aikaa, liikennettä ja muuta sekalaista.

Afrikassa on aikaa, välillä niin paljon ettei tahdo pohjoisesta tullut valkonaama oikein hahmottaakaan miten paljon sitä on, ja miten vähän on kiire, millään. Jos ei se ole valmis tällä viikolla, niin sitten seuraavalla, tai sitä seuraavalla. Kyllä se joskus valmistuu, sitten kun sen on aika valmistua.

Mistä tuli mieleen että aiemman postauksen fundia ei ole näkynyt lipastoa korjaamaan, joten laatikot ovat edelleen samassa innovatiivisessa järjestyksessä. Kollega-Jukan uuden kodin lieden uunin tiiviste piti korjata ja uuni putsata, joten paikalle tilattiin fundi. Arvaatteko jo? Fundi irrotti hellasta kaikki irtilähtevät osat, totesi ettei osaa laittaa niitä takaisin, pisti osat muovipussiin ja pakeni paikalta. Jukka sai uuden hellan.

Liikenteessä on kyllä kaikilla valtava kiire, kerrassaan sekuntipeliä ja tarvittaessa ajetaan pientareilla, vastaantulevien kaistoilla, väärään ajosuuntaan ja vaikka toisen auton katon yli jos tarpeen. (Se etten tuota viimeistä ole vielä nähnyt ei tarkoita etteikö joku niin tekisi jos pystyisi) Vilkkuja ei välttämättä käytetä mutta äänimerkkejä sitäkin enemmän. Tööttäys ei välttämättä ole vihaista tai kärsimätöntä, vaan vain ilmaisu siitä että "hei minä olen täällä", jottei kanssa-autoilija vahingossa vaihda kaistaa eteen tai tule sivutieltä päälle. Myös taksit ja pienet mopotaksit kysyvät tööttäämällä "tarvitsetko kyytiä", joten aamulla tien varressa kimppakyytiä odotellessa ohi kulkee jatkuva virta autoja joiden "bi-bib" merkeille pitää puistella päätä. Osalle se ei riitä, vaan ajavat varpaiden eteen kysymään että eikö varmasti ja miksei.

Liikenteessä on kaikenlaisia mielenkiintoisia kuljetuksia, esimerkiksi vesiautoja on paljon. Darin taloista vain osa on vesijohtoverkon piirissä ja monille vettä tuodaan vähän niinkuin Suomessa lämmitysöljyä, tankkiautolla säännöllisin väliajoin. Juomakelpoista se ei ole mutta pesukelpoista kyllä. Meidän pieni 10 asunnon taloyhtiö on vesijohdon päässä, joten meillä on melkein aina vettä. Joka asunnon katolla on vesisäiliö johon pumpataan taloyhtiön sähköpumpulla vesi. Silloin sitten kun vartijat unohtavat laittaa pumpun päälle riittävän usein, vettä yhtäkkiä ei olekaan. Vesi lämpenee katolla näillä keleillä sellaiseksi haaleanlämpimäksi, että vedenlämmitintä ei tarvitse laittaa päälle. Silti ei palele suihkun jälkeen.

Juomavettäkin voi tilata kotiinkuljetuksena tai ostaa itse kaupasta tonkissa. Me suodatetaan nykyään juomavesi, Pepe toi Suomesta Nerox-merkkisen suodattimen ja hyvin toimii, joten juomavettä ei tarvitse kaupasta kantaa.

Meillä aloitti kotiapulainen, Mary, joka perittiin toiselta suomalaisperheeltä. Kova mimmi tekemään töitä, me ei ehditä sotkea riittävästi joten pitää kohta pistää Mary ruoanlaitto-oppiin jotta riittää tekemistä.

Täällä kirjeenvaihtajanne Dar es Salaamista. Kohta Halloween-juhlista kuvia...




4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko oli vähän tyrskähtää tuolle hellankorjaajalle!

Mikä ammattinimike vastaa Suomen oloissa tuota fundia?

Meillä koko päivän hämärää ja harmaata, vesitihkua ja tuulta, aina tuntuu että on väärin pukeutunut..
Teillä vissiin on tuo viimeinen vain voimassa, onko lämpö lisääntymään päin.
terv.Pulla

Anonyymi kirjoitti...

ammattinimike suomessa on pappa. aikataulut on vähän afrikkalaiset, mutta kyllä kaikki valmistuu... joskus. nytkään ei puutu uuden vessan osalta mökillä kun ovenkahvat. Ei puutu kun 4 ruuvia, kahvat on. Eipä tiiä jos vaikka ensi reissulla. Myrsky on myös kaatanut muutaman puun, mutta ei auta puuttua ettei pepe suutu. terv pafundi

Kristiina kirjoitti...

Mikähän se fundi ois suomeksi? Lankomies? "Laitettiin lankomiehen kanssa lipasto kuntoon"

Meillä on lämmintä ja mukavaa, hiki valuu selkärankaa pitkin kun vähän ulkona reippailee... mutta ei se pahalta tunnu.

Anonyymi kirjoitti...

Meill ko on kellot - ni heil' taitais sit olla se aika..?

Terveiset Göteborgista!