tiistai 30. elokuuta 2011

Eidkö vai eikö?

Outo tilanne suomalaisiin tai vaikka eteläafrikkalaisiinkin kalenterihin tottuneena: milloin on Eid? Eid el Fitr on siis Ramadanin eli muslimien pyhän kuukauden ja paastonajan päätösjuhla, vuoden tärkein juhla, kuin joulu. Tansanian kalenterissa Eidille on varattu kaksi pyhäpäivää. Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että islamin kalenteri seuraa kuun kiertoa, mistä johtuu muun muassa se, että Ramadan on joka vuosi hieman eri aikaan. Useimmissa maissa juhlapyhät ja kalenteri lasketaan etukäteen, onhan kuun kierto ja muidenkin taivaankappaleiden liikkeet aika hyvin jo tiedossa. Tämä kuitenkin on kuulemma asia josta uskonoppineet kiistelevät, ja joidenkin koulukuntien mielestä Eid on sitten kun taivaalla silmillä katsottuna näkyy uuden kuun sirppi. Ei ennen.

Tansania kuuluu tähän vanhakantaisempaan koulukuntaan, ja kalentereissa lukee "tentative Eid el Fitr". Juhla siis tiedetään suunnilleen mutta ei ihan tarkkaan. Tänä vuonna se oli alustavasti merkitty tiistaille ja keskiviikolle. Maanantailta siirrettiin yksi kokous pois siltä varalta että se olisikin jo silloin. Eilen illalla sitten jännättiin, onko tänään vapaapäivä vai pitääkö mennä töihin ja kouluun. Tieto tuli illalla: kuuta ei näkynyt ja Eid on keskiviikkona ja torstaina.

Eid muistuttaa joulua myös siten, että lapset saavat lahjoja. Ajatelkaapa normaalin lapsiperheen joulunodotussäpinää lisättynä sillä, että edellisenä päivänäkään ei vielä varmasti tiedä onko joulu huomenna vai ylihuomenna!

Tänään oli sitten liikenteessä hiljaista. Ne jotka esimerkiksi halusivat lähteä Eidinä jonnekin matkalle, ovat tietenkin matkansa varanneet ja lähtivät joka tapauksessa. Koulunkin portilla oli hiljaisempaa.

Tansanian väestöstä on muslimeja hieman alle puolet, ja kalenterissa on vapaapäivinä sekä muslimien että kristittyjen pääpyhät.

Ei kommentteja: