maanantai 31. elokuuta 2009

Adoptoi yrittäjä

Löysin vähän aikaa sitten netistä Kiva-organisaation, joka nimestään huolimatta ei ole suomalainen. Nettisivut löytyvät osoitteesta www.kiva.org ja kaikki tämän kirjoituksen kuvat ovat Kiva-sivuilta peräisin.

Kivan kautta voi kuka tahansa jolla on luottokortti ja PayPal-tili (ilmainen nettimaksupalvelu) voi lainata rahaa kehitysmaan yrittäjälle ja seurata yrittäjän kehitystä. Kiva kerää rahaa ympäri maailmaa, ja jo 25 dollarilla pääsee mukaan. Yrittäjät määrittelevät yhdessä Kivan paikallispartnerin kanssa paljonko rahaa tarvitaan ja sopivat takaisinmaksuaikataulusta. Kiva kerää nettisivujensa kautta rahat lainoihin. Kullakin yrittäjällä voi siis olla lainoittajanaan kymmeniä ihmisiä eri maista. Minun kiva-yrittäjäni:

Justin Biira's Group on ryhmä joka pyörittää klinikkaa Ugandassa. Koulutettuja lääkäreitä ei ryhmässä taida olla, mutta hoitelevat haavoja ja ruhjeita parhaansa mukaan sekä antavat äitiysneuvontaa.

Agness Mamboleo pyörittää kampaamoa Tansaniassa ja ansaitsee siitä noin 90 dollaria kuussa. Lainalla laajennetaan kampaamon toimintaa.



Akouwa Amedzoko
on kuuden lapsen äiti, jolla on pieni ruokabisnes. Lainalla ostetaan maissia varastoon, ja tavoitteena olisi myös ostaa kalaa vähän säännöllisemmin. Akouwa asuu Togossa.

Bello Tchonda myy vaatekankaita Togossa. Lainalla hän laajentaa varastoaan ja valikoimaansa.


Jokaiselle näistä yrittäjistä olen lainannut 25 dollaria, yhtenä monesta lainaajista. Kaikki ovat jo alkaneet lyhentää lainaansa. Lyhin laina-aika näistä neljästä on neljä kuukautta, pisin 17 kuukautta. Korkoa lainoista ei makseta. Ensi kuussa olen luultavasti saanut jo takaisin 25 dollaria jonka voin sitten taas lainata eteenpäin.
Sijoittajan elämä on jännittävää! Sääli vaan ettei Kiva toimi Etelä-Afrikassa ainakaan vielä.

Ei kommentteja: