keskiviikko 2. heinäkuuta 2008

Hajanaisia huomioita

Pakko kirjoittaa hetimiten joitain mielenkiintoisia yksityiskohtia, kun myöhemmin niitä ei enää huomaa ihmetellä...

Täällä on yksitoista virallista kieltä, ja esimerkiksi tv-ohjelmissa saatetaan puhua sekaisin useampaa. Nyt tv:ssä olevassa rugby-ohjelmassa (joo, en varsinaisesti seuraa) keskustellaan jonkun joukkueen strategiasta siten, että yksi keskustelijoista puhuu afrikaansia ja loput englantia. Kukaan ei siis tulkkaa mitään millekään kielelle, vaan keskustelu jatkuu yhtä sujuvasti kuin samalla kielellä sujuisi.

Saippuaoopperassa henkilöt käyttäytyvät kielellisesti siten kuin oikeassakin elämässä: puhuvat eri henkilöiden kanssa eri kieliä. Ainakin kolmea eri kieltä, en vielä tunnista afrikkalaisia kieliä niin että tietäisin mikä on mitä. Koko hoistinki tekstitetään englanniksi, myös ne kohdat joissa puhutaan englantia. Sinänsä ihan hyvä, joidenkin roolihenkilöiden aksentti on niin voimakas että en heti erottanut milloin puhuttiin englantia.

Ravintolaan saa tuoda omat viinit, myös niihin joissa on alkoholioikeudet. Tarjoilijat avaavat ja tarjoilevat viinit, mutta ravintola saa laskuttaa tästä palvelusta "korkkausmaksua". Hienot ravintolat joissa on hyvät viinilistat nyrpistävät ymmärrettävästi hieman tälle, mutta eivät voi sitä kieltää.

Pikapuurosekoituksia on kaupassa kuten Suomessakin, mutta täällä niiden kuuluu olla "creamy", eli sekaan on sotkettu kahvikermajauheen tapaista sössöä. Luomuna löytyy kyllä pelkkää kauraakin. Hedelmä- ja vihanneshyllyt ovat aivan uskomattomia vaikka on talvi. Nam.

Ei kommentteja: